Tilos Rádió

 

A Tilos Rádió egy nonprofit alapon működő budapesti közösségi rádió, mely jól körülhatárolható, rendszerint elszigetelt közösségek rétegigényét kiszolgáló média. A Tilos Rádió műsorpolitikájának fő ismertetőjegye a zenei sokszínűség. Alapelvük, hogy olyan előadóknak és irányzatoknak adjanak helyet, amelyek máshol nem hallhatóak.

Tilos Rádió


A Tilos Rádió 1991. augusztusában kezdett el sugározni Budapesten a 95,5 MHz-es URH sávon. Ez a rádió volt az első magyar független és az első közösségi szabad rádió. A Tilost kalózrádióként lett ismert, s az 1991 nyaránt történt induláshoz a Tilos az Á nevű, egykori legendás hely szolgált központként, innen az elnevezés is. A „legális” Tilos Rádió 1995. szeptember 1-jétől sugárzott a 98 MHz-en a hét minden napján este 22 órától. A későbbiekben sem volt zökkenőmentes a rádió élete, de a 2008. október 1-jén az Országos Rádió és Televíziós Testület döntése értelmében a Tilos Rádió 5 évig maradhatott a 90,3 MHz-en. A legutóbb 2015. júliusában kapta meg a rádió a 90,3 MHz-es budapesti frekvenciát.

Tilos Rádió Logo

A rádió hallgatottsága nem nagyon ismert, de az elmúlt években több közvélemény kutatásban is helyet kapott. A hallgatottság az évek során folyamatosan emelkedett, napi szinten már több mint 20 ezer hallgatóval. A rádió alapelve, hogy olyan előadóknak és irányzatoknak ad helyet a legváltozatosabb stílusokból – experimentális műfajoktól a világzenén és a legfrissebb tánczenéig -, amelyek máshol nem hallhatóak.

A Tilos műsortervének hangsúlyos elemét képezik az interaktív, a hallgatók bevonására épülő közszolgálati funkciókat ellátó műsorok. Az esti műsorsávban az előadóművész csoportok által szerkesztett gyerekeknek szóló „Esti Mese” után más médiumokban ritkán elhangzó témáknak adnak helyet. A témák: a népzene, a drog, a melegek, a leszbikusok, a roma kisebbség, a sport, a divat és a természetvédelem.  A Tilos rádió szemléletmódja, hangütése, műsorpolitikája, finanszírozási technikája is más, mint a többi „harmadik típusú” rádióé. Tartalmilag egyedülálló, és olyan zenei és szellemi világot prezentál, amely semmilyen más kereskedelmi vagy közszolgálati médiumban nem kap helyet.

Tilos Rádió

Műsorok: 3. utas, 7térítő, A szlovák kapcsolat, Alkotás útja , Alma a pályától, Banditarádió, Burek Forever, butASzerda, Bádogdob, Cambalache, civilizáció, Csipetke, Csodálatos Mandarin, Csonkamagyarország, Cökxpôn Ambient, DrogMűsor, Drágám, hol a vacsorám?, Egyetemi Rádió, Francia Hangja, frindli, HalAdó – Rabol a balin, Hamis az Á (Moly Zen), Haza és haladás, Helyettes reggeli, Honthy és Hanna, Icecream, Idegen Szív, Irodalmi lépegető, Jack Dugó, Kedd Esti Drogműsor, Kelta karó, Kolorlokál, Kontúr , Kovács Ádám Hangpostája, Legyen Tilos a gyűlöletbeszéd?, LichtHof, Madártávlat és Békaperspektíva, Magic Monday, Mehr Licht, Nemzeti Felkelés, Pergő Képek, Planet Error, Polkult, Páholy, reHAB a tortán, Roadmovie, Régen minden jobb volt!, Skicc, Spanyol Inkvizíció, Szakácstolvaj, Szappanopera helyett, Szex-Akció Hírcsoport, Szépkilátó Fogadó, Szőke rádiózik, Szőnyeg alól, Tandoori Italiano, Tandoori Salami, Teszt és Lélek, Tilos Hírek, Tilos Mesék, Tordas Rádió, Tótumfaktum, Vostock , Zártkörű lányok

Zenés műsorok,, Ablak-A-Dubra, Airbag, Alap – indiai klasszikus zene, Allnightbreakz Radio Show, BangBang, Bioritmus, Bossa bom dia, Budabeats, Búgócsiga, Cratesoul Radio Show / A barázdán is csomót!, Dawn Tempo, Deep in Dawn, Delicatessen Radio Show, DUB Vibration, Dzsungel könyve, Délibáb, Electrocat, Elveszett Gyerekek Városa, Eredeti helyzet, Erizo meséi, Euphonic Moments, Felkelők, Filter, Full Vocal, Garázsmenet, GoFree, HiFi Budapest / HiFi Japan, Hotel North Pole, Joe-Z Zone, Jövőzene, Karaván, Kristálykert, Káoszkapitány kalandjai a szemlélődés ösvényén ,Lesson Zero, Mackóhullás, MALE sTRip show, Mana Mana, Mezítlábas Mesék, mindenFEEL, MinimalHeadz/Eat Da Beat, MustBeat show, Még több jazzt az óvodákba!, Nahát, Need, Nippon Groove, No Wave, Nyers Vágás, Népzene, Optimal, Plug & Lay, Rasztaműhely, Remiz, Rongy Minnyár (a.k.a. Round Midnight), Sample Temple, Sell-Action, avagy: baráti hangok lemezekről…, Ska Club, Slow Down, Smokin’HeadZ, Solar Noise, Some Beat, Song-óra, Soul School, Street Skills, Subculture Revolution Family / Savage Tales, Szabadfoglalkozás, Szerda esti, Szik+Víz, Sztriit Noiz, Szufla ,Take it easy, Technologie und das Unheimliche, The Boogie Channel – ‘Boogie Sáv’ , The::::Grey::::Ring, Tilos Archiv, Tilos Classic, Tilos Maraton, Tilos Selection, Tiszta Zene, Totoyaklub, Totoya klub + Dzsungel könyve, Traffic, Tune-in, Törődés, Undertakerz, Vákuumcsomagolt Hegyilevegő, Weekandbass, Wiener Schnitzel, Éteri After, Ühüm TVTilos Rádió információk

A Tilos Rádió egy non-profit közösségi rádió.
Adástelefon: +36-1-215-3773.
Levelezési cím: 1462 Budapest, Pf. 601.
Cím: 1085 Budapest, Üllői út 32. (Mária u. 54.)
Telefon: (061) 476 8491
Ffax: (061) 476 8492
Email cím: radio@tilos.hu
Internetes cím: Tilos Rádió
Facebook: Tilos Rádió Facebook