Szilágyi Áron megvédte olimpiai bajnoki címét Rióban

Szilágyi Áron a riói olimpia férfi kardvívás döntőjében magabiztosan, 15-8-ra győzte le az amerikai Daryl Homert, és így megvédte a négy évvel ezelőtt Londonban megszerzett olimpia címét. Az ünnepélyes éremátadás után már elmondhatjuk, hogy a magyar olimpiai csapat öt aranyéremmel büszkélkedhet a 2016-os riói olimpián.Áron az első fordulóban a mexikói Julián Ayala-val küzdött meg, akit 15-9-re győzött le. A nyolcaddöntőben egy jóval erősebb kardozóval, a fehérorosz Aljakszandar Bujkevics-csel lépett a pástra a magyar sportoló. A mérkőzés elején egyik vívó sem tudott meglépni, egyszer Szilágyi, egyszer Bujkevics szerzett pontot. 10-9-es vezetés után háromszor is talált Áron, így négy tus előnnyel várta a mérkőzés végét (13-9). 14-10-nél az utolsó pont nehezen született meg, Bujkevics kétszer is betalált (14-12), de szerencsére ezután sikerült a győztes pont: 15-12.

A negyeddöntőben az ellenfél a román Tiberio Dolniceanu volt, aki az elmúlt világbajnokságokon nagyon jól szerepelt. Az asszó alatt rengeteg vitás ítélet született, így mindkét vívó végig rendkívül feszült volt. Szilágyi az asszó első felében már több tussal is vezetett, de a román versenyző ezután is egyenlíteni tudott (10-10). Innen pedig már minden csak a magyar vívóról szólt, egymás után 5 pontot szerzett, és jutott be az elődöntőbe (15-10).

Áron elődöntős ellenfele a dél-koreai Kim Dzsung Hvan volt. Rendkívül jól kezdődött a mérkőzés, pár perc után már 4-0 volt az állás a magyar javára. Az asszó további részében egymás után szerezték a pontokat a kardvívók, de megmaradt a négy tusos előny (12-8). Ezután a koreai versenyzőnek egy pontra sikerült feljönnie (13-12), de Szilágyi nem blokkolt le, és győztesként tudott távozni a pástról (15-12).

Az elődöntő után Szilágyi Áron az M4 Sportnak a következőket mondta:

„Olyan rutinos ellenféllel szemben, mint a dél-koreai Kim Dzsung Hvan, nehéz végig vezetve, dominálva nyerni. Nem is sikerült. A végére különösen elkapta a fonalat, meglepőt húzott. De készültünk rá, illetve arra, ha a támadást nem tudom első szándékra bevinni, akkor azonnal ismételjem meg az akciót. Nagyon várom a döntőt!”

A másik elődöntőben az amerikai Daryl Homer, az iráni Mojtaba Abedini ellen, nagyon izgalmas küzdelemben, 15-14-re tudott nyerni, így ő jutott be a férfi kard egyéni döntőjébe.

A döntő számunkra kezdődött jól, 3-0 után tudott először tust szerezni az amerikai, rögtön kettőt is (3-2). Szilágyi ezután ismét két szép találattal biztosította be vezetését (5-2). A szünetre négy tusos előnnyel mentek el a versenyzők (8-4). A pihenő után a magyar vívó szerzett két pontot, és már 10-4-et mutatott az eredményjelző. A hétfői párbajtőr döntő után senki nem merte kijelenteni még ekkor, hogy biztos a győzelem. Homer nem adta fel, öt tusra sikerült feljönnie (11-6), ezután többször támadott, de mindig rosszul jött ki a helyzetekből. Egy tussal a vége előtt 14-6-ra állt a küzdelem. Az utolsó pontra még várni kellett egy kicsit, hiszen egymás után kétszer is talált az amerikai (14-8). De mielőtt visszajött volna a meccsbe Homer, Szilágyi indított akciót, és pontot érően talált (15-8). Ezzel a tussal Szilágyi Áron megnyerte az asszót és megvédte olimpiai bajnoki címét.

Szilágyi Áron - 2016. Rió kardvívás aranyérem

Szilágyi Áron megvédte olimpiai címét a 2016-os riói olimpiai játékokon (Forrás: GettyImages)

 

A pástról lelépve azonnal szóra fogta az olimpiai bajnokot az M4 Sport riportere:

„Áldott ember vagyok, hogy másodszor is átélhetem: olimpiai bajnok lettem. Már először is fantasztikus élmény volt, most viszont másodszor is a nyakamba akasztják majd az olimpiai aranyérmet. El sem hiszem, amíg meg nem kapom.”

Szilágyi Áron győzelmével megszerezte a magyar küldöttség ötödik aranyérmét a 2016-os riói olimpián. Gratulálunk!

Képgaléria a 2016-os riói férfi kardvívás eseményeiről, főszerepben a magyar vívóval:

 

Hallgasd nálunk a 2016-os riói olimpia eseményeit a Kossuth Rádió közvetítésében. A holnapi Halló, itt Rió! műsorrendje:

6:20 Összefoglaló a nyári olimpiai játékok hatodik napjáról
14:20 Közvetítés a Magyarország – Japán férfi vízilabda mérkőzésről
22:20 Közvetítések, tudósítások a nyári olimpiai játékokról

 

Nem szóltak még hozzá.

Üzenet írása

Üzenet szövege