Szász Emese Rió első magyar aranyérmese

Szász Emese 15-13-ra győzte le szoros, rendkívül izgalmas asszóban az olasz Rossella Fiamingót a női párbajtőr döntőjében, így megszerezte Magyarország első olimpiai aranyérmét a 2016-os riói olimpián. 

Már a döntőhöz vezető út is csodálatos volt Emese számára. A második fordulóban csatlakozott a küzdelmekhez, ahol az észt Julia Beljajeva-t győzte le 15-11-re. A legjobb 16 között a dél-koreai Kang Jung Mi következett, a magyar párbajtőrözőnk ezt a meccset is végig uralta, és ismét 15-11-es eredménnyel jutott tovább.

A negyeddöntőben egy papíron könnyebb ellenféllel, a japán Szato Nozomi-val került össze. A japán versenyzőn könnyedén lépett túl a magyar sportoló, esélyt sem adva ellenfelének (15-4).

Az elődöntőben az újonc, fiatal francia Lauren Rembi volt az ellenfél. Az első harmad végén 3-1 volt az állás, a második harmadban mindkét sportoló passzívan vívott, így a bíró idő előtt végett vetett a küzdelemnek (3-1). Az utolsó harmadban Szász kétszer is betalált egymás után (5-2), majd ezután a francia kezdett felzárkózni (6-5, 7-6), de Emese három gyors találattal eldöntötte a mérkőzést (10-6).

A döntőben az olasz Rossella Fiamingót győzte le egy nagyon nehéz asszóban. A mérkőzés elején többször is csuklótussal került előnybe az fiatal olasz (1-3, 2-4), de szerencsére Emese nem adta fel. 5-6-os állásnál már majdnem megtörtént az egyenlítés, de ekkor még sajnos az olasz volt többször pontosabb (6-10,7-11). Emese csodálatos teljesítménnyel a második harmad végére 11-12-re felzárkózott. A harmadik harmadban már láthatóan Fiamingo volt feszültebb, ezt Emese többször is kihasználta (14-12). Az utolsó együttes találat azt jelentette, hogy Szász Emese legyőzte a kétszeres világbajnokot, és megszerezte Magyarország első riói olimpiai aranyérmét! Gratulálunk!

Szász Emese Olimpiai Bajnok Rio 2016

Szász Emese megszerezte Magyarország első aranyérmét Rióban (AFP/Kirill Kudryavtsev)

 

Kövesd figyelemmel oldalunkon az olimpia eseményeit: a Kossuth Rádió egész napos olimpiai közvetítéseivel semmiről nem maradhatsz le!

 

Nincs hozzászólás

  1. […] Szász Emese – vívás, párbajtőr egyéni […]

     

Üzenet írása

Üzenet szövege