90 éve szól a Magyar Rádió

2015. december elsején ünnepelte a Magyar Rádió 90. születésnapját, pontosan 90 évvel ezelőtt, 1925. december elsején Csepelről indult meg a rendszeres műsorszórás.90 éve, 1924. március 15-én hangzott el az első magyar kísérleti műsor a Magyar Rádióban, viszont első műsorát középhullámon csak 1925. december 1-jén sugározta Csepelről egy 250 watt teljesítményű adóval. A Telefonhírmondó délután 5 órakor, a Rákóczi út 22. szám alatti stúdióból ünnepélyes keretek között szólaltatta meg az éterben a rádió első hivatalos adását.

Telefonhírmondó 1925

„A magyar Rádióhírmondó budapesti adóállomása, mint a magyar találmányú fémvezetéses Telefonhírmondó utódja, nagynevű elődjének stúdióvá átalakított helyiségéből most kezdi meg hivatalosan működését és rendes programját, amelyet a Magyar Királyi Posta technikai eszközeivel a csepeli állomás útján 546 méteres hullámhosszal szór szét az éterben.”- tette közzé a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója, Demény Károly államtitkár.

A magyarországi rádió elindítása mindössze 5 évvel és egy hónappal volt azután, hogy az Egyesült Államokban beindult az első rádióállomás. Az első adást egy avatóünnepség majd egy hangverseny előzte meg. Az adóállomás Budapest néven jelentkezett. A rádió első elnöke Kozma Miklós volt. 1926. januárjától a kor népszerű zeneszerzője, Kéler Béla, Csokonai nyitánya csendült fel a rádióban. A Telefonhírmondó az első évben már 16 ezer, a harmadikban 90 ezer, 1929-ben már negyedmillió háztartásba jutott el.

A közmédia műsorszerkesztői méltó módon emlékeznek meg a 90 éve történt eseményről. A Kossuth Rádió Hangalbumában a rádió szignáljának, szünetjeleinek, mérőjeleinek és a bemondók köszönőszövegeinek történtet, változásait lehet nyomon követni a 1925-ös indulástól egészen napjainkig (http://www.mediaklikk.hu/musor/hangalbum/). A többi rádió sem feledkezett meg a jeles dátumról, a december elsejei műsorokban például a Dankó Rádió válogatott régi nótákkal, valamint a korábbi műsorok részleteivel kedveskedtek a jelenlegi hallgatóknak. A Bartók Rádió Muzsikáló reggel és Muzsikáló délután című műsorában idézte fel a múltat archív, klasszikus zenei műsorokkal.

 

 

Nem szóltak még hozzá.

Üzenet írása

Üzenet szövege